Brada kao filter za pluća?

Kako su žene slabe na torbice i cipele, tako su osjetljive i na svoju kosu. Ulaže se puno truda kako bi kosa bila što ljepša, zdravija i sjajnija, od čestih odlazaka kod frizera na različite tretmane, sve do kućne njege čiji proizvodi  zauzimaju dosta prostora u kupaonici.

Human Optimization
Margareta Teskera Unique M(e)

Zašto su muškarci uvijek nosili bradu?

U muškom svijetu vlada trend puštanja brade. Što se dogodilo da su se muškarci prestali brijati ? Počnimo otpočetka. Tijekom povijesti muškarci su predstavljani kao oličje snage,borbe i zaštite te prezentiraju onu jaču stranu prirode. Sa svim obilježjima muškaraca, brada je bila uvijek zastupljena na njihovim licima,što nam dokazuju i brojne slike, kipovi i portreti velikih povijesnih ličnosti muškaraca,od samog Neandertalca do Sokrata i  brojnih vojnika poput Filipa II. Makedonskog. To nam govori da je od samih početaka svijeta brada dio obilježja muškarca i treba se nalaziti na njihovim licima, jer da nije predviđena da tamo bude ne bi tako bilo zapisano u genetskom kodu svakog muškarca. Nadalje, brojna znanstvena istraživanja pokazuju nam kako brada štiti muškarčevo lice od štetnih UV zračenja pa tako umanjuje mogućnost oboljevanja od raka kože.

Privlačnost ženskom spolu

Osim što je muškarac sa bradom više je privlačniji nego muškarac bez brade, brada može pomoći u razvijanju na društvenim mrežama i stjecanju popularnosti,pr.stavljajući na instagramu hastagove #beard ili #BeardLife  uz Vašu sliku gdje je naravno prikazana brada,pokrenit će te tsunami ženskih pratitelja. pokušajte i iznenaditi ćete se koliki je pozitivan utjecaj. S druge strane, brada grije lice u ovim zimskim danima te je koža prekrivena dlakama toplija za 1 stupanj od ostatka kože lica, piše Popular Science.

Rješenje za akne

Kada je riječ o tipičnom problemu u adolescenciji pojava akni riješenje je pustiti bradu. Razlog br.1 je to što dlaka prekriva područje na kojem bi aktne nastale, broj 2  navest će vas da se prestanete brijati i trošiti sate pred ogledalom kako bi mehanički oštetili kožu lica i otvorili put infekcijama izazvane posjekotinama, broj 3 smanjuje iritaciju i posjekotine samih akni tijekom brijanja.

Brada kao filter za pluća

Ono što me se najviše dojmilo je da brada predstavlja ”filter” za pluća. Na koji način ? American Lung Association  provela je istraživanje o tome kako brada može biti korisna kod osoba sa plućnim bolestima i zaključak je donesen da muškarac koji ima bradu,a boluje od astme ili pleudne groznice/alergije, osim što mu služi kao termoregulacija i sprječava hladan zrak tijekom zimskog perioda da uđe u njegova pluća, također brada filtrira zrak od bakterija i alergena nakon čega se one zadržavaju u samoj bradi i na taj način sprječava ulazak u pluća i dišni sustav.

Čistoća je najvažnija

Ključan dio je higijena. Ukoliko ona izostane postoji mogućnost štetnog učinka zadržavanja bakterija i alergena u bradi jer je to povoljno područje za njihov razvoj najviše zbog temperature koja je dovoljno visoka da se bakterije razviju ne povoljan utjecaj. Stoga kako žene drže do svoje kose na razne načine, tako je ključan dio dobre,oblikovane i sexy brade njezina higijena.

Pa dragi muškarci pređite na posao, pustite bradu iako nije Studeni(mjesec puštanja  brade i brkova -Movember) i uz adekvatnu higijenu imate ćete puno više uspjeha nego što mislite.