UNIQUE M(e): Čitanje- korisna a zaboravljena navika

UNIQUE M(e) prvi puta pronalazi svoje čitatelje na Human Optimization blogu. Margareta Teskera glavna i odgovorna osoba za kreaciju UNIQUE M(e), svojim čitateljima donosi stvari i razmišljanja iz perspektive jedne žene. Pročitajte više na UNIQUE M(e)

Na pitanje ” kada ste zadnji puta pročitali neku knjigu” najčešće dobijem odgovor : ” ne pamtim”, ”od osnovne/srednje škole”, ”da li se broji skripta/knjiga za ispit” što nam dovoljno govorim koliko je ova korisna navika prešla u zaborav. Od samog začeća djeteta stručnjaci zagovaraju da se razgovara sa djetetom iako ono još uvijek nije ugledalo svijetlo dana, da mu se čitaju priče ili pušta glazba, kako bi se stvorio osjećaj povezanosti između majke i djeteta.

Čitanje je kompleksan proces koji zahtjeva velike kognitivne funkcije poput pažnje,zadržavanje fokusa na riječi,koncentraciju na dobar izgovor riječi u rečenici te zadržavanje  i povezivanje pročitanih informacija  sa prethodnim znanjem .Rrazvoj djece popraćen je sa raznim čitanjem priča za laku noć, slikovnica te raznovrsnim materijalima koje djecu potiču na prepoznavanje riječi i njihovo povezivanje sa izgovaranjem te njihovim memoriranjem u mentalnom rječniku.  Ključan je dio obrazovanja djece koji se proteže od osnovne do srednje škole i fakulteta u kompletu sa ostalim bitnim čimbenicima koje nam pomažu da završimo svoje obrazovanje za koje smo se opredijelili.

 A što nakon toga ? kada smo završili srednju školu ili fakultet znači da više ne trebamo čitati? Zaboravili smo na sve one dobrobiti koje nam pruža redovito čitanje. Kako se tehnologija razvija tako smo se više okrenuli onim digitalnim oblicima i sve više i više vremena provodimo gledajući televiziju, a korice knjiga zamijenili smo korištenje mobitela,igrajući video igre, srufajući na društvenim mrežama. postavlja se pitanje postoji li nešto loše kod čitanja? Jednostavno ne postoji, za razliku od onog sadržaja koji nam se prikazuje na televiziji.

Tijekom čitanja emocije nam se bude, proživljavamo skupa sa likom čitavu radnju, u potpunosti se uživimo u osjećaje drugih ljudi što dovodi do jačanja empatije i socijalne vještine. Profesor kognitivne psihologije Keith Oatley ističe kako su kriminalistički i ljubavni romani najbolje knjige za razvijanje socijalnih kompetencija. Čitanjem stimuliramo neurone i pojačavamo izlučivanje neurotransmitera dopamina i serotonina što nam govori da nas knjige čine sretnima.

Također čitanje knjiga  ima veliku ulogu u razvijanju sivih stanice mozga, čime smanjujemo rizik od  razvitaka raznih oblika demencije i oboljevanja od Alzheimerove bolesti. Redovitom mentalnom aktivnosti tijekom života smanjujemo pad kognitivnih sposobnosti do 32 %. 

Kako vježbom jačamo mišiće tijela,tako čitanjem vježbamo mozak, a time poboljšavamo pamćenje i koncentraciju, a s druge strane obogaćujemo svoj vokabular. Time utječemo na fluidnost tijekom izražavanja i pisanja. Koliko puta se toliko uživim u dobro štivo da se jednostavno isključim od okoline i zaboravim na sve probleme i brige za vrijeme čitanja,te na taj način reduciram stres s kojim se susrećem svaki dana.

Stoga odvojite 30 minuta u danu (najbolje prije spavanje ujedno ćete se i uspavati i nećete imati problema sa utonućem u san), isključite televiziju, ostavite mobitele,  zauzmite udoban položaj i uzmite knjigu koja vam najbolje odgovara,  a za svakog postoji jedna takva,  i dopustite sebi da otplovite u svijet bez briga, problema i loših stvari te otkrijete sve čari i dobrobiti knjiga.

Human Optimization , Unique M(e)