Hladan tuš i testosteron u oblacima

Tuširanje hladnom vodom

Bilo da je riječ o 30 sekundi polijevanja hladnom vodom na kraju tuširanja ili o potpunom uranjanju u kadu punu leda vidljive su mnoge prednosti od kontakta hladne vode sa kožom našeg tijela. Poboljšanja na razini centralne i periferne cirkulacije zaista ne treba posebno naglasiti, ali zanimljivo je kako tuširanje hladnom vodom ili uranjanje u ledenu vodu poboljšava kognitivne funkcije, smanjuje tjelesnu težinu, smanjuje upalni odgovor tijela te stabilizira raspoloženje.

Kognitivne funkcije

Hladna kupka doprinosi regeneraciji sinapsa živaca koji mogu povisiti razinu kognitivne sposobnosti. Novija istraživanja potvrđuju i prevenciju neurodegenerativnih bolesti mozga poput Alzheimerove bolesti i Demencije.

Gubitak težine

Tijelo počinje proizvoditi smeđe adipozitno tkivo (BAT – Brown atipose tissue) ono je zdravije i efikasnije od bijelog tkiva. BAT je zapravo masno tkivo koje je višestruko bolje prokrvljeno nego „obično salo“. Boljom prokrvljenošću se i bolje iskorištava pretvorbom u ATP odnosno energijsku valutu našeg tijela.

Drugi način gubitka težine zbog izloženosti hladnoj vodi je putem ubrzavanja metabolizma. Ako malo bolje razmislimo tjelesni metabolizam je u neku ruku proizvodnja energije u ovom slučaju topline putem sagorjevanja „goriva“. Uslijed izloženosti hladnoći naše tijelo počinje proizvoditi veću količinu topline i samim time spaljuje dodatne kalorije.

Smanjuje upalne procese

Povećavajući proizvodnju citokina u tijelu može dovesti do smanjenja upalnog odgovora. Sjetite se samo hladnih obloga koji se koriste kod velikog broja ozljeda. Ova metoda može biti pogodna za liječenje raznih upalnih bolesti i autoimunih stanja. Vazokonstrikcija tj. suženje krvnih žila koja nastane gotovo odmah nakon kontakta sa hladnom vodom može biti vrlo pogodna za oporavak sportaša od intenzivnog treninga.

Podiže imunitet

O dobrobitima hladnoće za razvijanje imuniteta zaista ne treba puno pričati. Važno je spomenuti da se povisuje razina limfocita što aktivno sudjeluje u obrani od raznih imunoloških problema.

Stabilizira raspoloženje

Nakon što ste izdržali 30-ak sekundi hladnog tuša ili ste uronili svoje tijelo u ledenu vodu osjećati ćete instantno zadovoljstvo. Prvo ćete osjećati ponos što ste uspjeli ostati pod vodom usprkos refleksnom odgovoru tijela da se odmaknete od hladne vode. Kao drugo hormonalne promjene poput povišenog lučenja dopamina poznatog kao hormon sreće i norepinefrina mogu pomoći kod stanja poput depresije.

Istraživanja pokazuju kako uranjanje u vodu od 4°C na 20 sec, ili krioterapija na -110°C tri puta tjedno u periodu od 12 tjedana pokazuje povišenje norepinefrina za 200-300%

A uranjanje u vodu temperature 14°C na 1h povisuje metabolizam za 350%, norepinefrin 530% i dopamin 250%.

Moje iskustvo:

Već gotovo 2 godine svakodnevno se tuširam u hladnoj vodi dakle potpuno hladna voda iz slavine koliko god to °C bilo. Nekad je to cijelo tuširanje u hladnoj vodi, nekad 30-ak sec na kraju tuširanja a ponekad u nekoliko navrata potpuno hladna pa topla.

Ne mogu nabrojati sve promjene koje sam primjetio na sebi. Definitivno nakon tuširanja osjećam se potpuno budno. Istraživanja dokazuju znatno povećanje razine testosterona u krvi. Na žalost ovo nisam nikada provjerio, ali sigurno mogu reći da se osjećam puno agresivnije prilikom vježbanja, imam više snage i energije. O ostalim pogodnostima testosterona da i ne govorim 😀 .

Već nakon nekoliko dana od kako sam počeo sa tuširanjem u hladnoj vodi spavanje se reguliralo. Nemam više nikakvih problema sa nesanicom, zaspem čim naslonim glavu na jastuk a spavam puno kvalitetnije. Tijelo kada se priprema za spavanje spušta temperaturu a hlađenjem tijela samo mu pomažete u tom procesu.

Snaga volje je nešto na čemu sam najviše zahvalan hladnom tušu. Ogromna snaga volje pojavila se nakon možda tjedan dana. Stvari koje su mi do tada bile naporne i koje sam redovito izbjegavao sada su postale nešto što bih odradio bez problema. Sve to je zbog treniranja prefrontalnog korteksa odnosno djela mozga zadužen za donošenje odluka, a ako si odlučio jesti zdravije i ići u teretanu onda je prefrontalni korteks itekako važan.

Ukoliko Vas zanima nešto više o prepuštanju svog tijela hladnoj vodi i hladnoći predlažem Vam da proučite gospodina po imenu Wim Hof. Njegova tehnika disanja izvrsno priprema tijelo za šok koji doživljava kod uranjanja u ledenu vodu. Na njegovom youtube kanalu možete pronaći jako puno materijala na koji način se suočiti sa hladnoćom te sve dobrobiti koje ona donosi.