Način upravljanja kojim štedite vrijeme u svakodnevnom životu

Planiranje je nešto što određuje pravac kojim ćemo se kretati u budućnosti. Dobar plan ne određuje direktan put i svaki korak koji ćemo poduzeti. Ono čemu plan služi je osiguravanju početne i krajnje točke.

Na plan nikako ne smijemo gledati kao na zlo koje nas sputava u našoj slobodi. Planirati ne znači nužno biti rob istog plana. Ako išta drugo dobar plan osigurava nam dovoljno vremena i prostora za slobodu. Samo ako ga usmjerimo k rješavanju najproblematičnijih zadataka koji nam stoje nad glavom.

U ovom textu ja sam uzeo riječ plan, za nekog je to obični kalendar, za nekoga možda bilješke, to-do lista ili pak oni kreativniji imaju nekakvu vrstu dnevnika.

Jedan od mojih gostiju točnije Bruno Balen u #19 epizodi podcasta spomenuo mi je Bullet Jurnal metodu. Vrlo korisnu inačicu dnevnika. Dopušta ti kreativnost, slobodu baš ono što je meni trebalo.

No to je na vama je da otkrijete koja vam metoda najbolje odgovara.

Prije svega morate odrediti prioritete. Postoji jedan odličan graf koji se nalazi dolje ispod. Od njega neka krenu svi vaši planovi.

  1. Odredi sve zadatke koje trenutno imaš
  2. Odredi njihov prioritet jesu li hitni ili nisu
  3. Odluči u koji kvadrant spadaju te postupi po pravilu kvadranta.

Nakon što ste to učinili siguran sam da se vaš popis obaveza sigurno smanjio barem za pola. Tako je bilo kod mene. Stvari koje su bile na popisu samo kako bi bile, nisu potrebne. Odbacio sam ih i ako se opet nekada u životu pojave postupit ću sa njima kao da nikada nisu niti bile tu. Dakle ponovno ću ih kategorizirati po ovoj metodi.

Sada kada ste dobili slobodu, odredite koji su vaši ciljevi i motivi.

Što želite postići u bližoj i daljoj budućnosti. Ako ćete konstruirati plan koji će funkcionirati i kojeg ćete biti dosljedni morate znati gdje se on nalazi u vremenskoj poziciji. Dali je zadatak ili obaveza sutra, ovoga tjedna, mjeseca ili godine?
Koji vam je cilj za sutra? Koji vam je cilj za ovaj mjesec? Koji vam je cilj za ovu godinu?

Ako želite primjera radi položiti sve ispite na prvom roku. Onda ćete sigurno krenuti od definiranja kada su ti rokovi. Koji vam predmet dolazi prvi, koji drugi itd. Zatim ćete odrediti koliko vam vremena treba za koji predmet kako bi ste ga savladali. A nakon što ste sve to odredili ostaje vam još dodijeliti u kojem trenutku u budućnosti će se odvijati to učenje i priprema. Dali će to biti svakoga dana po sat vremena ili svaki treći dan 3h, ostaje na vama jer vi ipak poznajete sebe najbolje.

Vaš napredak je nužno pratiti kako bi ste u svakom trenutku znali gdje se nalazite sa određenim zadatkom. Npr koje ste sve lekcije do sada prošli i savladali te koliko vam je još ostalo do kraja.
Zato za svaki opsežniji zadatak morate stvoriti posebnu malu listu u koju ćete definirati do najsitnijih detalja sve što morate ostvariti kako bi ste bili u poziciji ostvarenja vašeg većeg cilja.

Kako ja to koristim:
Npr. za cilj sam si postavio 24 epizode podcasta u 2021. (2 epizode mj.)
Da bih taj cilj ostvario moram stvoriti plan kada i u koje vrijeme će izlaziti koja epizoda. Moram osigurati potrebno vrijeme za snimanje, moram dogovoriti sa gostima i pripremiti se za svakog od njih.
Prva točka mi je osigurati pristanak na gostovanje. Nakon toga kreće dogovaranje oko snimanja zatim priprema, istraživanje tema i gosta te na kraju snimanje i obrada. Sve to zahtjeva ogromnu količinu koordinacije, podataka i obaveza koji se nalaze u jednom odvojenom kalendaru za podcaste. Dakle u svakom trenutku znam tko mi i kada dolazi. Za svakog gosta stvaram opet posebnu karticu/stranicu u koju unosim podatke poput dan i vrijeme snimanja, emitiranja, podatci o gostu, teme o kojima ćemo razgovarati te sve ideje koje treba još istražiti kako bi osigurali da epizoda bude zanimljiva i ispunjena kvalitetnim temama.

Kao što ste mogli vidjeti sistematičan pristup nekakve vrste organizacije koja nalikuje na grananju stabla. Od korijena (Ciljevi koje želim postići) preko trupa (u ovom slučaju je to kalendar) do manjih grana (Svaki gost zasebno) i na kraju lišće (dijelovi i informacije poput tema i informacija o gostu)

Nemojte zanemariti planiranje. 10 minuta planiranja štedi vam 100 minuta akcije.

Dakle svakog dana odvojite barem 10-15 min i uz komada papira a poželjno je imati nekakvu bilježnicu za to, isplanirate što želite postići u sutrašnjem danu. A na kraju svakoga tjedna osigurajte si barem 30 min i napravite reviziju prošlog tjedna te posložite prioritete za idući.

Kada jednom usvojite naviku planiranja shvatit ćete koliko toga možete postići i u koliko malo vremena. Shvatit ćete da više nema anksioznosti koja dolazi uslijed neznanja slijedećeg koraka. Opet ponavljam život je nepredvidiv i nećete uvijek sve ostvariti sve kako ste zamislili. No ako vi znate kako bi trebao izgledati vaš savršen dan i jasno ste ga definirali onda njemu možete i težiti. Isprva ćete biti točni oko 20% no s vremenom ćete i vi bolje sebe poznavati i ostvarivat ćete puno više onoga što ste si zadali jer ćete postati realni oko svojih planova.

A ovaj text je moj odgovor na najčešći izgovor svih pojedinaca koji ne brinu o vlastitom zdravlju. Klasična opravdanja poput nemam vremena, ne stignem… I sam sam bio takav. Ali moji ciljevi koji su poduprijeti kvalitetnim planiranjem olakšavaju mi proces. Drže me odgovornim za ono što sam si sam obećao i na papiru pokazao i dokazao kako je moguće. Sve dalje je na situaciji kada nastane.

O ovoj temi sam razgovarao sa svoja dva gosta u podcastu.
Tomislav Pancirov – https://youtu.be/mVVyaBuN-10
Ivan Brezak Brkan – https://youtu.be/NCDUWtAlYM8

Poveži se s Mateom:
FACEBOOK | INSTAGRAM | YOUTUBE | WEB