prof. GORAN MARKOVIĆ – Zdravstvena Kineziologija | Human LAB Podcast #37

Znanstvenik ako nije kritičan i ne propituje stvarnosti i pojave kojima se bavi onda ne može biti dobar znanstvenik

-prof. Goran Marković
prof. Goran Marković Human LAB Podcast #37

Razgovor možete pronaći na youtube kanalu, Spotify-u, te svim ostalim platformama za pružanje audio reprodukcije podcasta.

*MYPROTEIN 40% popust na cijeli račun putem linka https://www.myprotein.hr/referrals.list?applyCode=MATEO-R7E ili korištenjem koda MATEO-R7E

prof. GORAN MARKOVIĆ

U ovoj epizodi napokon nam je u goste došao prof. Goran Marković. 

Redoviti profesor Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje drži kolegije Osnovne kineziološke transformacije i Motorička kontrola. Završio je tri studija (profesor kineziologije, prvostupnik kineziterapije i doktor osteopatije) te je magistrirao i doktorirao na polju kineziologije. 

Osim sveučilišnog znanstveno-nastavnog rada, doktor Marković izrazito je aktivan u sportskoj i rehabilitacijskoj praksi. Osnovao je i obnaša funkciju direktora sportskog i  rehabilitacijskog centra Motus Melior u Zagrebu.

Pohađao je više od 60 stručnih seminara iz područja osteopatije, kineziterapije, sportske medicine i sportskog treninga.

Human LAB Podcast

Prije svega moram reći da mi je zaista čast ugostiti prof. Markovića. Uistinu jedan od najtraženijih gostiju. 

Količina znanja i informacija koje posjeduje rezultat je cjeloživotnog traganja za istinom. Kao znanstvenik i učitelj jedini cilj mu je potraga za istinom te prenošenje istine na mlađe generacije. 

Brojne edukacije koje je pohađao jasno pokazuju njegov stav prema obrazovanju. Kako i sam kaže konvencionalno obrazovanje nije dostatno za nekoga tko želi živjeti život znanstvenika. Ono zahtijeva puno vremena i odricanja kako bi se usavršavao um. 

U ovoj epizodi pokušao sam steći dojam o kakvoj osobi je tu zaista riječ. Razgovarali smo o tehnikama i metodama rada koje provodi u privatnoj praksi Motus Melior. Razgovarali smo o osobnim navikama koje ima. Od načina treniranja nekada i danas, do tehnika opuštanja i meditacije. 

Dobar dio vremena posvetili smo važnosti tjelesne aktivnosti za zdravlje opće populacije ali i razlici između treninga i tjelesne aktivnosti. Definirali smo granice jednoga i drugog.

Human LAB Podcast – Instagram

Prof. Marković je i Osteopat. Ako ste se ikada pitali što to točno osteopati rade on je to vrlo praktično objasnio i demonstrirao. Njegovo shvaćanje je da je za zdravlje potreban multidisciplinarni pristup te kako je potrebno zadovoljiti sve ljudske potrebe kako one za sigurnošću, srećom tako i za adekvatnom razinom tjelesne aktivnosti. 

Prof. Marković definitivno je jedna od najutjecajnijih osoba kineziološke struke. Mnogi njegovi studenti i sami govore kako se njegova predavanja uvijek rado slušaju i lako pamte. 

Čovjek kojeg je veoma lako za slušati i upijati njegove riječi. 2 h razgovora za koje bih ja rekao da su besplatno predavanje.

Poslušajte i ostavite svoj komentar.

Uživajte
-Mateo, Human LAB


Pogledaj razgovor na YouTube-u

Poslušaj nas i na Spotify-u

Poveži se s Goranom

Facebook | LINKEDIN | WEB

POTRAŽI HUMAN LAB PODCAST
NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

VREMENSKE OZNAKE:

00:00 – Opener
02:20 – Traganje za istinom
05:45 – Obrazovanje nekad i danas
15:15 – Razlika između tjelesne aktivnosti i treninga
19:05 – Nedovoljna tjelesna aktivnost
23:40 – Kronične nezarazne bolesti / Kronična upala
29:40 – Lijek za kronične bolesti
33:55 – Nova struka – Zdravstvena kineziologija?
41:40 – Kako prof. Marković brine o vlastitom zdravlju
45:05 – Kako vježbati i biti aktivan bez posljedica
47:25 – Posljedice na zdravlje profesionalnih sportaša
51:45 – Prediktori zdravlja i dugovječnosti
58:35 – Vezivna tkiva – Fascija
01:06:24 – Osteopatija
01:21:35 – Kineziterapija ili fizioterapija
01:25:55 – Post COVID rehabilitacija
01:37:55 – Tehnike disanja
01:45:20 – Meditacija
01:51:45 – Yoga
02:02:05 – Crossfit
02:05:55 – Zagrijavanje prije trčanja
SPONSORS

Bez naših sponzora ništa od ovoga ne bi bilo moguće. Zato im Hvala!

*MYPROTEIN 40% popust na cijeli račun putem linka https://www.myprotein.hr/referrals.list?applyCode=MATEO-R7E ili korištenjem koda MATEO-R7E

SKILLSHARE

SkillShare je odlična online platforma za učenje. Mjesto gdje na dohvat ruke imate ciljane i specifične edukacije iz toliko različitih područja da ni sami niste svjesni za što se sve može čovjek educirati. Bilo da je riječ o sportu, treningu ili video editingu, produktivnosti ili pak heklanju. Da čak i o heklanju imate edukacije. Nisam ni ja znao. Putem video predavanja koja su uvijek podjeljena u cjeline možete postati profesionalac već danas. Uz svako predavanje najčešće imate i radne zadatke koje možete izvršavati ili se direkno javiti tvorcu predavanja kako bi mu postavili dodatno pitanje.
SkillShare možete isprobati besplatno na mjesec dana putem linka. U tih mjesec dana možete pogledati koliko god stignete bez ograničenja, a ako se i odlučite na Skillshare i dalje. Putem ovog linka dobivate 40% popusta na godišnju pretplatu. Definitivno najbolje uložen novac u vlastitu edukaciju!! Dakle za besplatni probni mjesec i 40% popusta prijavite se na SkillShare Putem linka ( https://skillshare.eqcm.net/humanlab )

LAZARUS COFFEE

Lazarus Coffee – Njihova misija je približiti ovu vrstu kave svakom kavoljupcu u Hrvatskoj i oduševiti svaki ukus. Specialty kava mnogo je više od samo kave. Ona je rezultat pomnog branja svakog zrna na farmama daleke Nikaragve i Kostarike, sigurnog transporta te prženja i same pripreme našeg omiljenog napitka.
Prosječnih proizvoda ima dovoljno, i baš vam zato žele pružiti specialty. Jer prosječan život nije za nas! Budi iznad prosjeka, biraj Lazarus coffee baš kao što sam ga odabrao i ja.
Kao osoba koja obožava pravi okus kave tako sam napokon pronašao i ja svog dobavljača. Moj osobni izbor je Brazil. U ponudi su vam razne granulacije. Kavu možete naručiti u: zrnu, za tursku, espresso aparat, moka, ili french press. Možete iznajmiti kafe aparat ili pak dogovoriti pretplatu gdje će svakog mjeseca na vašu adresu stizati doza kvalitetne kave. A sve to možete provjetiti na linku https://bit.ly/3d9mIlK

JEDNOKRATNA DONACIJA PUTEM PAYPAL-a

Naš rad možete podržati i jednokratnim donacijama putem PayPal-a. Ukoliko jednostavno želite zahvaliti za trud i rad koji ulažem u ovaj podcast onda je ovo najbolji način. A ja obećavam kako će sav novac biti uložen u podizanje kvalitete podcasta. Link za direktnu uplatu! ( https://paypal.me/humanlabpodcast )
U svakom slučaju nemoj se osjećati loše ako to sada ne možeš učiniti. I lajk i komentar jednako su vrijedni kao i donacija. A možeš čak i podjeliti sa svojim društvom ovu epizodu.

PRETPLATI SE BESPLATNO NA TJEDNI NEWSLETTER: http://eepurl.com/gJvWcL Mjesto gdje ćeš svakoga tjedno na svoju emali adresu dobivati nove ažurirane informacije iz područja kao što su Zdravlje, Fitness, Dugovječnost, Medicina i mnoge druge srodne teme. Mjesto za nove diskusije i rasprave oko novih istraživanja. Odlična prilika za skupiti hrpu super korisnih i provjerenih informacija s kojima ćeš rasti i razvijati svoj intelekt i sposobnosti!!