TKO JE ODGOVORAN ZA NAŠE ZDRAVLJE?

Tko je zaista odgovoran za naše zravlje? Dali je to liječnik? Zdravstveni sustav? Političari ili je to ipak naša vlastita odgovornost?

Danas kada nam je sve dostupno na dlanu, nemamo izgovora za toliki nemar.
Ono što se velikom većinom događa je zanemarivanje vlastitog tijela, i uma. Na koji način?
Previše je načina koje smo osmislili kako bi zanemarili jedinu bit postojanja i jedino mjesto u kojem zaista možemo živjeti. Nismo to učinili namjerno i nismo to učinili preko noći. Gotovo čitavog vijeka čovjeka jedan problem nastojali smo uvijek riješiti a to je bio pronalazak hrane. Iz doba lovaca-sakupljača preko prvih zemljoradnika do industrijske proizvodnje hrane. Uvijek smo težili što više proizvesti za što manje utrošene energije. Tako je čovjek zapravo i napredovao, upravo radi te konstantne borbe između potrošnje i unosa kalorija.


Nekada je bilo potrebno potrošiti vrlo mnogo energije kako bi se vrlo malo hrane dobilo. No danas je situacija znatno drugačija. Što se i vidi na nama ljudima. Postali smo u prosijeku jedna pretila rasa jer smo savladali uzgoj hrane. Danas mi zapravo više i ne znamo što je biti gladan i koliko je zapravo nekad bilo potrebno rada da bi se došlo do hrane. A kada je nije bilo snalazili bi se na razne načine. Danas možemo sa sigurnošću reći da smo “izliječili” glad. Naravno da postoje i ona područja u kojima je glad još uvijek prisutna i da i danas ljudi umiru od gladi, pogotovo djeca. No to je previše kompleksna situacija koja je velikim udjelom politički zaslužna i uz sva saznanja modernog čovjeka vrlo bi lako bila riješena kada bi oni zaduženi za ta područja bili spremni dopustiti i usvojiti saznanja koja su danas dostupna.
Hranu smo počeli jesti isključivo iz užitka i od hrane danas očekujemo samo da je fina, ukusna i da naš biokemijski hormonalni odgovor bude u pozitivnom smjeru, pa makar i na nekoliko minuta. Što pod time mislim? Pa vrlo jednostavno danas konzumiramo hranu bogatu šećerom, soli i aditivima koji nam svojim djelovanjem stvaraju osjećaj ugode. Svaki na svoj način. Dok u potpunosti zanemarujemo činjenicu da ta hrana osim što treba kalorijski zadovoljiti naše potrebe za energijom jednako tako treba osigurati kvalitetu sa makro i mikro nutrijentima. Dakle hrana mora sadržavati bjelančevine raznih vrsta odnosno aminokiseline, zatim masti koje moraju biti djelom nezasićene a dijelom zasićene.


Svojim znanjem i umijećem proizvodnje hrane osigurali smo dovoljno kalorija, sada je na redu da savladamo i ostale strukture prehrane. Svo znanje ovoga svijeta vam je dostupno vrlo jednostavno. Samo pitajte, tražite i savjetujte se sa onima koji to znaju. Toliko kvalitetnih nutricionista danas svoje znanje dijeli besplatno i rado će vam pomoći.

Drugi jednako tako važni dio našeg zdravlja je kretanje. Kretanje koje je prilagođeno vašoj dobi i vašim sposobnostima. Ali vašu dob i sposobnosti nemojte koristiti kao izgovor. Što se vrlo često događa.
Svatko od nas može i mora pronaći dovoljno vremena za kvalitetno kretanje koje će doprinjeti zdravlju i povećati kvalitetu našeg življenja.
Kako pitate se uz sve obaveze pronaći vrijeme za nekakv trening? Pa evo umjesto 8-9 i više sati spavanja probaj se probuditi barem pola sata ranije i to vrijeme iskoristi za trening/aktivnost/kretanje.


Već spavaš 6 sati i nemaš prostora ustati se ranije? Dobro instaliraj na svoj pametni telefon aplikaciju “ActionDash” ona mjeri vrijeme provedeno na telefonu i na kojim aplikacijama. Siguran sam da velika većina tog vremena nije na posao i odgovaranje na ozbiljne poruke već besmisleno listanje društvenih mreža. Instaliraj aplikaciju i nakon tjedan dana provjeri koliko tog vremena zaista koristiš da poboljšaš kvalitetu svog života.
Dobro ima i onih koji sve to već imaju savladano ali opet ne pronalaze vrijeme za nekakvu zdravu aktivnost, tu su djeca, škola, obaveze i jednostavno na kraju dana više nemaju energije i volje za nekakvim treningom. Vjerujte mi sa kvalitetnim treningom koji zapravo i ne mora dugo trajati svakim danom vaš radni kapacitet postajati će sve veći, vaša kondicija i ukupna energija povećavati će se iz dana u dan. Problemi za zglobovima i mišićima biti će sve manje učestali i samim time dobit će te više na vremenu koje ćete moći provesti aktivno. Gubit ćete kilograme i svakim danom sve manje nepotrebnog tereta nosit ćete na sebi. Zamislite da jedna cijeli dan nosite torbu na leđima tešku 10 kg i onaj osjećaj kada ju skinete, to olakšanje i lakoću jednako tako imate priliku dobiti u vašem svakodnevnom životu samo uz malo volje i truda.

Izgovora je previše no ipak postoje načini. Uložite vrijeme u svoje tijelo, jer upravo ta investicija donjeti će vam puno više godina vašeg života. Osim godina dobit ćete i kvalitetu življenja. Nećete biti starac prikovan za krevet nego funkcionana osoba koja i sa 80-ak godina uživa u životu i veseli se svakom novom danu.