UNIQUE M(e) -Najveći ženski neprijatelj -celulit-

Drage moje dame, stiglo nam je proljeće a time i vrijeme pogodno za boravak vani. Proljetne haljinice i kratke hlačice jedva čekaju da izađu iz ormara i ugledaju svijetlo ljetnog dana, ali postavlja se pitanje jeste li vi spremne na to ili se još uvijek vide posljedice blagdanskog ugođaja, fine klope i uživanja ? držite li se novogodišnjih odluka, kao što je ”vježbat ću redovito” ili ” prestajem pušiti” ili su to samo jedne od odluka od kojih ste lako odustali ? mnogim ženama otkrivanje pojedinih dijelova tijela tijekom toplih dana stvara nelagodu zbog najvećeg problema s kojim se  pripadnice ljepšeg spola bore, a to je CELULIT.  Što je celulit,kako ga riješiti i na koji način slijedi u nastavku članka.

Celulit,noćna mora svake žene, bitka je s kojom se susrećemo u svako doba godine. Nakupina je masnog tkiva na određenim dijelovima tijela, najčešće u području trbuha,bedara te glutealne regije a zbog vanjskog izgleda na koži karakterizira  se kao narančina kora.

Michel P.Goldman,dermatolog, pojavu celulita opisuje kao normalno fiziološko stanje žena starijih od 20 godina kako bi se osigurala kalorijska dostupnost za trudnoću i dojenje. No međutim, ženama to ipak predstavlja jedan od najvećih problema. Pojava celulita zastupljenija je kod žena zbog hormona estrogena, koji potiče nakupljanje masti, i progesterona koji pospješuje zadržavanje vode u organizmu.  Uz estrogen i progesteron, hormoni koji pospješuju nastanak celulita su i : Katekolamini( adrenalin, noradrenalin te kortizol), prolaktin i tiroidni hormon.

Pojava celulita nije samo problem estetske prirode, on uzrokuje niz problema u našem organizmu poput promjena u metabolizmu, prehrani te strukturama vezivnog tkiva. Naime, svaka od žena barem se jednom susrela sa nekim od stupnjeva celulita, a postoji 4 stupnja prema  Nurnberg-Mullerovoj ljestvici. Svakodnevni stres, manjak sna, ne primjerena prehrana te manjak tjelesne aktivnosti ubrzavaju nastanak celulita. Rješavanje problema najvećeg neprijatelja odnosi se na tri  : 1.prehrana, 2. Kozmetički tretmani i 3.  Tjelesna aktivnost

 1.prehrana

Kada je riječ o prehrani vrlo je bitno obratiti pozornost na namirnice koje pospješuju nastanak celulita te ih izbaciti ili barem smanjiti njihov unos u naš organizam,a govorimo o soli/natriju(uzrokuje zadržavanje vode u tijelu ,a s time sprječava adekvatan proces izbacivanja toksina iz tijela), šećeru( aktivira hormon inzulin koji potiče stvaranje masnih stanica) te zasićenim masnim kiselinama(također aktivira inzulin čime ubrzava skladištenje masnih stanica ispod kože). Umjesto toga povećati unos namirnica koje su bogate antioksidantima poput naranče,limuna,lubenice,bobičasto voće. Ove namirnice mogu se pripremati na više načina pr. Kao detoks napitak ili salata u kombinaciji sa proteinima i cjelovitim žitaricama. Ne zaobilazne su i namirnice koje ubrzavaju metabolizam, cirkulaciju i regulaciju glukoze( zeleni čaj,brokula,kopriva,maslačak, komorač). Preporučuje se i veći unos vitamina A i C i niskokalorične hrane (brokula,špinat,krastavac)

 2.tjelesna aktivnost

Vrlo je bitno uvrstiti minimalno 30 min tjelesne aktivnosti kao sastavni dio dana zbog unaprjeđenja kvalitete života na svim razinama. Za redukciju celulita preporuča se aerobna vrsta TA (dužeg trajanja i manjeg intenziteta) poput hodanja,trčanja te vožnje bicikla zbog toga što nam je tijelo konstantno u pokretu, temperatura se povećava te se događa proces termogeneze i masne stanice se tope. Jednako tako ne smijemo zaboraviti na vježbe za jačanje tonusa mišića dijelova tijela gdje je nakupljanje celulita najveće. Vježbe snage utječu na smanjenje celulita na način da se mišićna vlakna učvršćuju i stežu te na taj način ne dopuštaju masnim stanicama da se zadržavaju na površini, čime se oblikuje snažan i toniziran mišić.

 3. kozmetički tretmani

Za redukciju celulita u salonima se razvijaju i unaprjeđuju različite tehnike,pa je tako trenutačno in maderoterapija -masažna tehnika sa drvenim valjcima-te je njezina primjena najučinkovitija kada je u pitanju celulit. Brojni znanstvenici preporučuju odlazak na masaže raznih stilova kako bi se smanjilo nakupljanje celulita. Pozitivni učinak masaže je u zagrijavanju tijela  čime se ubrzava razgradnja adipocita. Također poboljšava se sinteza kolagena ,koji nam je bitan u procesu učvršćivanja kože, i cjelokupne cirkulacije. Limfna drenaža i kreme na biljnoj bazi (posebice onih koji imaju antioksidativni učinak) jednako tako pridonose uklanjanju masnih stanica.

 Zaključno, kombinacijom prehrane i adekvatne TA problem nakupljanja celulita će bit riješen. Kozmetički tretmani nisu toliko nužni kao prethodne dvije stavke,ali imaju svoj doprinos u bitci sa masnim naslagama.  Stoga drage žene krenite u bitku protiv najvećeg neprijatelja jer ćete uz upornost i snagu volje sigurno izaći kao pobjednice.